Sint Pietersbasiliek

De Sint Pietersbasiliek is de grootste kerk van de Katholieke Kerk en staat in Vaticaanstad. De officiƫle naam is Basilica Papale di San Pietro in Vaticano. De Sint Pietersbasiliek is gewijd aan Petrus, een van de Apostelen. Petrus werd begraven onder de vloer van de huidige kerk en zijn graf is nog steeds te bezichtigen. De Sint Pietersbasiliek is een van de meest bezochte toeristische plekken ter wereld. Jaarlijks bezoeken miljoenen mensen de kerk.

De Sint Pietersbasiliek is een enorme kerk met vele bijzondere kenmerken. De kerk is tussen 1506 en 1626 gebouwd op de plaats van het vroegere circus van Nero. Dit was een stadion voor wagenrennen. Dit circus werd gebouwd door keizer Caligula en werd uiteindelijk voltooid door zijn opvolger keizer Claudius. Hier werden door zowel keizer Claudius als zijn opvolger keizer Nero verschillende spelen gehouden. Het circus van Nero dankt zijn naam aan de wreedheden die keizer Nero heeft getoond aan de eerste christenen. Het circus werd vervolgens door Vespasianus en Constantijn de Grote afgebroken en omgetoverd tot kerk.

Het gebouw is 220 meter lang, 150 meter breed en heeft een hoogte van 138 meter. De kerk was tot 1989 de grootste kerk ter wereld. De Sint Pietersbasiliek heeft ook het grootste binnenste gebedshuis ter wereld. Het gebouw kan maar liefst 20.000 mensen herbergen.

De Sint Pietersbasiliek is een van de meest indrukwekkende kathedralen ter wereld en staat bol van de symboliek en architectonische hoogstandjes. De kerk is een ware lust voor het oog en zeker een bezoek waard als je in Rome bent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *