Meer concurrentie door openstellen netwerk

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft besloten dat VodafoneZiggo, net als KPN, haar vast netwerk moeten openstellen voor andere aanbieders. De toezichthouder geeft aan dat VodafoneZiggo en KPN beide een dominante positie hebben op de markt voor internet, tv en vast bellen. Wat betekent dit voor jou?

Dominante positie
Volgens de ACM zouden VodafoneZiggo en KPN hun dominante positie kunnen gebruiken om zonder goede reden de prijzen te verhogen of de voorwaarden in hun voordeel aan te passen. Het KPN-netwerk was al open voor alternatieve aanbieders en daar zien we ook steeds meer alternatieve aanbieders opkomen. Omdat VodafoneZiggo over een gelijke dominante positie bezit op het vaste kabelnetwerk heeft de ACM besloten dat het eerlijk is om ook dit netwerk open te stellen voor nieuwe providers. Zo ontstaat er meer concurrentie en heb je meer keuze uit scherpe tarieven.

Voldoende concurrentie
Nieuwe providers konden eerst alleen van het KPN-netwerk gebruikmaken en binnenkort dus ook van de kabel van Ziggo . De ACM heeft door middel van een marktanalyse van de vaste netwerken vastgesteld dat KPN en VodafoneZiggo zonder regulering een flinke machtspositie bezitten in de markt. Daardoor zouden zij nieuwe providers kunnen weren en vervolgens de prijs kunnen verhogen voor de klant. Door het openstellen van de vaste netwerken wil de ACM zorgen voor voldoende concurrentie op de internet- en tv-markt. Wat ten goede zal komen van jou als klant.

Wat merk je hiervan?
Het gaat wel even duren voordat nieuwe providers kunnen toetreden tot het kabelnetwerk van VodafoneZiggo. Eerst zullen er prijsafspraken gemaakt moeten worden om vervolgens het netwerk geschikt te maken voor het toetreden van nieuwe providers. Daarna zal de klant pas wat gaan merken van deze regulering. Naar verwachting is dat in de loop van 2019. Met deze ontwikkeling wil de ACM zorgen voor een gezondere internet- en tv-markt, waar meer keuze is voor goede kwaliteit internet voor de consument.

Wil jij kijken of er nu al een beter en sneller internet- en tv-abonnement voor jou is? Vul onze vergelijker in en ga alles-in-1, internet en tv of internet vergelijken. Wij geven je dan een overzicht van welke deals er op jouw adres beschikbaar zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *