Internet, tv en bellen: hoe kies je het juiste abonnement?

Alles-in-1
Je staat op het punt om een abonnement voor internet, tv en bellen te vergelijken. Waar moet je dan precies op letten? Allereerst adviseert Mark om een alles-in-1-pakket bij één provider af te nemen: “Dit is vaak voordeliger dan internet, tv en bellen los per provider af te sluiten. Je betaalt ook maar één keer voor je aansluitkosten wat ook weer scheelt.”

Veel of weinig verbruik?
De keuze van je pakket hangt ook samen met je verbruik. Mark: “Het is belangrijk om een inschatting te maken van je internet-, tv- en belgedrag. Kijk je alleen naar de basiszenders, gebruik je weinig internet en bel je nauwelijks? Dan zou het zonde zijn om een uitgebreid abonnement te nemen met een zware internetverbinding”.

Surfen, streamen of gamen?
Bij de keuze van je internet-abonnement is het belangrijk om rekening te houden met de internetsnelheid. “Die snelheid wordt uitgedrukt in Mb/s. Meer Mb/s betekent ook sneller internet. En sneller internet kost vaak ook meer.” De juiste internetsnelheid bepaal je door twee dingen: het aantal apparaten dat tegelijkertijd online is én waar je het internet precies voor gaat gebruiken.

Mark legt uit: “Het is heel simpel. Stuur je af en toe een mail en surf je wat rond op het internet vanaf één apparaat? Dan heb je genoeg aan een lichte internetverbinding met een snelheid tot 20 Mb/s. Ben jij daarnaast ook nog regelmatig op Spotify en Netflix te vinden om muziek, films en series te streamen vanaf meerdere apparaten? Kies dan voor een abonnement met een snelheid tussen de 20 en 50 Mb/s. Moet je het internet met veel mensen delen of ben je zelf een fanatieke online gamer? Een snelle internetverbinding van 50 Mb/s is dan zeker geen overbodige luxe.” Ook goed om te weten: in de vergelijker kun je checken hoeveel tv toestellen je kunt aansluiten.

Snel. Sneller. Snelst.
ADSL, VDSL, kabel en glasvezel. Je hebt er vast wel eens van gehoord. Het zijn alle vier verbindingen die ervoor zorgen dat je kunt internetten, bellen en tv kijken. De verbindingen verschillen van elkaar in prijs, beschikbaarheid en snelheid.

Mark: ”ADSL is over het algemeen het goedkoopst, maar niet overal in Nederland even snel. VDSL is de opvolger van ADSL. Dit type verbinding is vaak wat sneller én prijziger dan ADSL. Hierna komt een kabelverbinding. Deze verbinding is weer een tikkeltje duurder, maar wel stabieler dan VDSL en ADSL. Als dat nog niet genoeg is kun je ook nog kiezen voor een glasvezelverbinding. Deze aansluiting is nóg sneller.”

Wil je weten welk type internetverbinding er aanwezig is op jouw adres? Vul je postcode in in onze vergelijker en zie wat er beschikbaar is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *